Maraton Raslina - izvještaj

Peti maraton, svojevrsni mini jubilej, motivirao je organizatora da entuzijazam i uloženi napor u organizaciji digne za još jednu stepenicu. Uz standardnu i glavnu maratonsku utrku na 5 km u programu je kao novitet bila utrka na 1,5 km i čak 3 dječje utrke. Pripreme počmu mjesecima prije maratona, a sve kulminira u završnom tjednu. Mozgalo se kako najbolje označiti novu stazu na 1,5 km da plivačima bude jasna i da nitko ne dođe u zabunu sa dodatnim okretom na stazi. Odlučeno je da se okret na 750 m ukomponira u trasu velike utrke kako ne bi bilo nepotrebne promjene smjerova.

 

Prekaljeni meštri od staze uz vrijednu asistenciju mladih snaga savladali su i ovaj novi izazov i staze je u subotu ujutro izgledala „ka' po špagu". Majice su bile spremne tjedan prije maratona, već u rukama onih najzaslužnijih, na majici plivač sa ispruženih 5 prstiju u čast isto tolikom broju maratona, opet inovativan dizajn i drukčiji od drugih. Večer uoči standardna pozitivna vibra, ali i nervoza hoće li sve dobro proći. Sastanak užeg tima, prvo sa brodarima, našim herojima na uglavnom pakleno vrućoj stazi, a nakon toga rezime ostalih stvari: prijave, vremenska prognoza, ciljna vrata, DJ i spiker, kamere, fotografi, gosti i uzvanici, organizacija podjele hrane, ograde i prometna regulacija...
Od zore svi su već na nogama, slaže se info pult, klupe u cilju, banner, stolovi i stolice za ručak...

Prvi prijavljeni su već prije 8h na info pultu i nakon njih u nepreglednom nizu marljiva ekipa na info pultu zapisuje sve prijavljene i dodjeluje im startne brojeve. Ukupan broj je 111 plivačica i plivača (77 za utrku na 5 km i 34 za utrku na 1,5 km), zajednički start obje utrke je u 10h i na taj način i amateri i početnici u daljinskom plivanju imaju čast startati rame uz rame sa našom olimpijkom Karlom Šitić!

Nakon svega nešto više od 20 minuta plivanja u cilju ulaze prvi na 1,5 km – kod muškaraca je to poznati šibenski vaterpolist Bruno Sabioni (20:33), a kod žena Bruna Lokas (22:41), mlada plivačka nada, rodom iz naše Rasline!
Redom se dalje nižu ostali na 1,5 km, gdje je među već spomenutih 35 natjecatelja bilo čak 7 domaćih koji se se natjecali u kategoriji „Najbolji u selu". Višegodišnji derbi između Tome Računice i Darka Lokasa se ovu godinu sa 5 km preselio na sprinterskih 1,5 km, opet napeto i opet Tome bolji za minutu. U kategoriji 60+ slavio je legendardni zadarski veteran Vice Profaca, rođen 1939. godine!

Oko 11 sati, nakon sat vremena plivanja, nestrpljivo smo očekivali one najbolje na 5 km. Očekivano su naslove obranili Marin Milan (1:03:48) i Karla Šitić (1:07:49). Drugi u muškoj konkurenciji je bio Splićanin Duje Špadina, a treći Aljoša Pribac iz Slovenije. Kod žena druga je bila Čehinja Magda Okurkova, a treća Isabella Belamarić iz PK Šibenik. Ubrzo nakon prvih vidjeli smo i puno dvoboja i borbi po starosnim kategorijama i borbi za Cro-Cup bodove i pozicije.

Među domaćim natjecateljima je pobijedio Božidar Alviž, ispred dva Lokasa, Ante i Frane. Ovaj potonji je zaslužio posebnu nagradu jer se našao u izabranom društvu od 8 natjecatelja koji su bez ispričnice nastupili na svih 5 dosadašnjih izdanja maratona! Bravo Frane!

Treba spomenuti da su među natjecateljima na obje utrke bila i 3 člana KDP MIHOVIL, novoosnovanog i prvog kluba daljinskog plivanja u Šibeniku koji za sad broji desetak članova. Očito je pozitivna vibra sa ovog maratona uspješno zarazila mnoge u Šibeniku i Raslini.

Na maratonu na 5 km se dodjeljuju i posebna priznanja za najmlađeg i najstarijeg natjecatelja, najmađi je bio Marko Radović godište 2001. i Longino Sošić godište 1941.
Šlag na kraju su bile tri dječje utrke gdje je ukupno nastupilo 64 djece raspoređenih u tri starosne kategorije. Velika brojka i pokazatelj koliko su djeca puna energije i volje za sportom te se nadamo se da će se mnogi od njih za nekoliko godina okušati i u utrkama na 1,5 km i 5 km!
Oko 14 sati je završila službena podjela nagrada u kategorijama i apsolutno. Organizatori, natjecatelji, sponzori i gledatelji razišli su se zadovoljni, sa osmijehom na licu.

Hvala vam svima! Doviđenja i vidimo se na 6. Plivačkom maratonu Raslina 2015.!

RASLINA FACEBOOK FAN PAGE